Melassevangers

Zoals de naam al doet vermoeden, vangt een melassevanger de overtollige melasse (ook wel pulp, stroop, of siroop genoemd) op die uit de kop loopt en voorkomt dat het rookkolom en de kom vuil worden.

Melassevangers van Djinni bestaan ​​pas een paar jaar. Ze kwamen naar voren met het gebruik van volledig glazen waterpijpen, zoals de Dschinni Botan. Het transparante glas maakte het voor het eerst mogelijk om de innerlijke werking van een waterpijp beter te zien. De melasse die toen nog rood was en door de waterpijp stroomde, viel meteen op. Om dit te verhelpen, werden kleine glazen vaten ontwikkeld om de melasse op te vangen. Maar hoe komt melasse in de waterpijp? De bevochtigde tabak wordt verwarmd in de kop van de waterpijp. De hoge warmteontwikkeling zorgt ervoor dat de vloeistof dunner wordt en zo via de openingen in de bodem van de kom en het rookkolom bereikt en vervolgens via de dompelbuis in het water van de kom. De melasse vervuilt snel de hele waterpijp. De huidige trend zijn stroopvangers die direct onder het hoofd worden geplaatst. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal of aluminium. In dit geval kan glas breken wanneer het hoofd onder druk wordt gezet. De melassevangers voor de kop worden net als bij de kopafdichting met behulp van zegels vastgemaakt.

 

Hoe werkt het?

Een Djinni melassevanger scheidt vloeistoffen en luchtstromen. Bij het aanzuigen lopen zowel rook als de overtollige dunne melasse over het rookkolom en de dompelbuis in de kom. De melassevanger houdt de melasse tegen, zodat alleen de luchtstromen hun normale gang gaan en dit voorkomt vervuiling van de waterpijp.

 

Wees voorzichtig

Vrijwel alle melassevangers zijn voorzien van een 18.8mm snede, die zich aan de onderzijde van de plaat en aan de bovenrand van de rookkolom bevindt. Nadat de melassevanger is bevestigd, moet er op worden gelet dat de kop en de plaat druk uitoefenen op het glas. Door de melassevanger direct aan de bevestigde plaat te bevestigen, kunnen haarscheurtjes ontstaan, die groter kunnen worden onder invloed van warmte bij het roken. Ze zijn niet visueel zichtbaar, maar kunnen in de loop van de tijd steeds groter worden en uiteindelijk tot een scheur leiden. Een veel sterkere negatieve invloed op de levensduur van de melassevanger is de verschillende uitzetting van de materialen, aangezien roestvrij staal een hogere thermische uitzettingscoëfficiënt heeft dan glas. De Dschinni melassevangers zijn zeer precies vervaardigd, zodat alles strak zit. Deze precieze pasvorm kan echter resulteren in een enorme druk die wordt uitgeoefend op de glazen wanden vanwege de verschillende uitzetting van de materialen. Dus je moet proberen om langzaam warmte toe te voegen. Omdat Dschinni alleen laboratoriumglas gebruikt (hoog borosilicaatglas 3.3), dat extreem robuust en van hoge kwaliteit is, hebben onze melasse-vangers een duidelijk voordeel ten opzichte van andere glasmaterialen. Tip: Wij raden daarom altijd aan om eerst de plaat te verwijderen, de kop op de seal te plaatsen en vervolgens de plaat met de kop op de melasseopvanger te plaatsen. Dit voorkomt schade door te veel druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *