Waterpijp Reinigen

Als je je waterpijp regelmatig gebruikt, moet je deze minstens één keer per week grondig reinigen. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook om de smaak te behouden bij het roken en om de levensduur van je waterpijp te verlengen. Met deze schoonmaakinstructies en onze schoonmaakartikelen kun je straks weer smaakvolle  rookwolken de lucht in blazen.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met schoonmaken, moet je wat handig keukengerei bij de hand hebben. Het meeste heb je waarschijnlijk al in huis:

  • Komborstel
  • een doek en een pannenreiniger
  • tandenstoker
  • Afwasmiddel
  • Tandpasta

Een waterpijp bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal een andere vorm hebben en van verschillende materialen zijn gemaakt.

DE TABAKKOP

De tabakskop moet meestal bijzonder intensief worden gereinigd. Tabak en steenkool laten hun sporen achter en er ontstaan ​​hardnekkige verklevingen. Let wel op de textuur van de tabakskop.

Als je een geglazuurde kop hebt, kun je eerst hardnekkige tabaksresten uit de gaatjes verwijderen met een tandenstoker. Spoel het daarna af met een beetje afwasmiddel en water. Als er nog resten achterblijven, kun je de kop ongeveer tien minuten in azijn laten weken en daarna weer goed afspoelen met water.

Ook bij ongeglazuurde kleikoppen is het belangrijk om eerst met een tandenstoker alle tabaksresten uit de gaatjes te verwijderen. Ongeglazuurde tabakskoppen brengen het risico met zich mee dat melasse en andere vloeistoffen worden opgezogen, aangezien het materiaal zuigend is en vloeistoffen kunnen binnendringen. Hardnekkige resten kunnen worden verwijderd met staalwol of door de kop te koken in heet water.

Glazen koppen en zeefinzetstukken zoals de Dschinni Seflex reinig je eenvoudig in de vaatwasser. Voor hulpstukken zoals de Kaloud of de open haard is iets meer zorg vereist. Voor het roken dien je de schoorsteentop grondig schoon te maken met een borstel en ook de buis moet worden schoongemaakt met een scherp voorwerp, aangezien zich daar veel vuil zal verzamelen. je kunt het lotusopzetstuk en andere onderdelen gewoon in heet water laten weken en vervolgens afborstelen met een stalen spons.

De waterpijp-slang

Siliconenslangen en slangen met een binnenkant van roestvrij staal kunnen eenvoudig met heet water worden afgespoeld en vervolgens worden opgehangen om te drogen. Als je je siliconenslang grondig wilt reinigen, is het raadzaam om deze in heet water te koken. Met traditionele leren slangen is schoonmaken iets moeilijker. Omdat hun flexibiliteit vaak wordt gegarandeerd door een draadspiraal in de slang, bestaat het risico dat deze gaat roesten als er water wordt gebruikt. En ook voor het leer, ook al is het synthetisch leer, is teveel water geen goed idee. Dergelijke slangen maak je eenvoudig van binnenuit schoon met een speciale slangenborstel of een doek. Het is vooral belangrijk om ledere slang op te hangen, zodat het resterende vocht kan ontsnappen. Als je watervlekken opmerkt in de geknikte delen van je lerenslang, wordt het langzaam tijd om deze te vervangen.

 

De rookkolom

De rookkolom is meestal bijzonder lastig als het om onzuiverheden gaat. Doordat het de rook van de kop naar de kom leidt, worden er veel stoffen afgezet die bij het roken na een tijdje tot een onaangename smaak kunnen leiden. Bovendien stroomt melasse vaak van de kop in de rookkolom.

Bij sterke vervuiling is de beste truc om een ​​beetje tandpasta op een vochtige rookkolomborstel te doen en hiermee de binnenkant van de rookkolom grondig te borstelen. Op deze manier kan meestal alles worden verwijderd zonder dat er resten achterblijven. Spoel ze daarna heel goed af met water. Je kunt de buitenkant van de rookkolom eenvoudig met een vochtige doek schoonmaken en droogwrijven om lelijke watervlekken te voorkomen.

Bij RVS en glazen waterpijpen is het ook een optie om de rookkolom en kleine losse onderdelen zo nu en dan in citroenzuur te laten weken. Meng een beetje citroenzuur met warm water. Dit verwijdert vuil dat anders de schroefdraad na verloop van tijd zou kunnen beschadigen.

 

De schaal reinigen

De waterpijp schaal moet natuurlijk ook worden schoongemaakt. Omdat het rechtstreeks is aangesloten op de rookkolom, verzamelt vuil zich ook in de kom. Gewoon het water uitschenken na het roken is niet genoeg. Onze Dschinni Bowls zijn heel gemakkelijk schoon te maken omdat ze gemaakt zijn van hoog borosilicaatglas, dat zeer gemakkelijk te onderhouden en robuust is.

Om de kom echt schoon te krijgen, moet je hem na elke rookbeurt legen en afspoelen met water. In het ideale geval schoonmaken met een komborstel en waterpijp reiniger. Het is ook de moeite waard om de kom regelmatig te vullen met heet water om hardnekkig vuil te laten weken.

Ten slotte kun je het beste alle onderdelen afzonderlijk op een theedoek leggen, zodat ze goed kunnen drogen. Indien nodig kun je de draden insmeren met een beetje bakolie en alles weer in elkaar zetten. Nu is je waterpijp klaar voor de volgende ontspannen sessie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *